Veľvyslanec Obsitnik je pripravený pomôcť Prešovu investíciami z USA

18.12.2007 Prešov

Prešov 18. decembra (TASR) - Pripravenosť pomôcť regiónu Prešova a okolia investíciami z USA konštatoval počas dnešnej návštevy tohto krajského mesta nový veľvyslanec USA v SR Vincent Obsitnik.
Primátor Prešova Pavel Hagyari po rozhovore s Obsitnikom pred novinármi povedal, že nový veľvyslanec pozná kraj, z ktorého sú korene jeho rodiny a má k nemu srdečný vzťah. Preto dúfa, že regiónu, ktorý nutne potrebuje zahraničné investície, pomôže.
Veľvyslanec potvrdil, že sa starostlivosť o prílev investícií z USA stane prioritou jeho diplomatickej misie. On sám, keďže niekoľko desaťročí pracoval v spoločnosti IBM, by bol najradšej, keby smerovali do vysokých technológií. Ako dodal, investície USA činia zatiaľ na Slovensku objem asi 900 miliónov amerických dolárov.
Pre nového amerického ambasádora v SR nie je Prešov neznámy. Ako povedal, bol členom komisie na záchranu kultúrneho dedičstva asi päť rokov a navštívil niekoľko gréckokatolíckych drevených kostolíkov v Prešovskom kraji. Aj počas tohto pobytu má v pláne stretnúť sa s gréckokatolíckym prešovským eparchom Jánom Babjakom.
Obsitnik priznal, že okrem oficiálneho programu pobytu na východnom Slovensku do piatka 21. decembra v regióne zostane so svojou manželkou dlhšie súkromne, a to aj počas Vianoc. Pozná vianočné zvyky i jedlá, ktoré mu v USA varila jeho mama, a od nej sa to naučila jeho manželka. Ako spresnil, vie čo sú bobáľky, vianočné múčne jedlo, i hríbová polievka.
 

Vyberte región